16.10.2014

V - lovers - Łączmy się - Laura

Tak jak wiecie, na naszym blogu cały czas można zgłaszać się do "akcji" "V - lovers Łączmy się". Posty z tej serii, maja na celu przedstawienia życia prawdziwych V - lovers. Dzisiaj chcę przedstawić Wam Laurę :) Wszystkich serdecznie zapraszam do postu!

Przepraszam za jakość :/


Tak o sobie mówi Laura:

"Mam na imię Laura i mam 11 lat, oraz bardzo lubię serial "Violetta". Moje pasje to aktorstwo, śpiewanie oraz rysowanie. Uwielbiam także pływać i gotować"


W wypowiedzi Laury chcę podkreślić jej pasje. Nie wszystkie są związane z serialem "Violetta", i to moim zdaniem jest duży plus. Ale przejdźmy do Laury. Tak jak widać, Laura lubi pływać, śpiewać oraz rysować. Powiem szczerze że są to bardzo kreatywne pasje i zamiłowania. Ale chyba takim najważniejszym punktem, jest to że Laura uwielbia gotować. Z tej oto okazji, ja dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto czekoladowe które uwielbia serialowa Violetta.


Przepis na ciasto czekoladowe "Missisipi"

Składniki:

250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
4 jajka
120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
2 łyżki oleju
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył 'kołnierz' nad formą na dwa cm.

W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką łyżką do uzyskania gładkiego kremu.

Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.

Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej).  Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.

Polewa:

250 g gorzkiej czekolady
120 g śmietany kremówki
Nożem poszatkować czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.

Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również).

(Polewę zrobiłam z połowy składników).

Udekorować czekoladowymi zdobieniami wg własnego uznania i podawać. Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana z dodatkiem wanilii bądź cynamonu.

---

Laurze bardzo dziękuję ze zgłoszenie, a Was zachęcam do zgłoszenia się. Wystarczy napisać rozbudowanie o swoich pasjach, o swoim życiu bycia V - lovers itd. na mój e - mail: aniajestdebest@wp.pl.

Jak podobają się Wam pasje Laury?
Zgłaszajcie się i komentujcie!

1 komentarz :

  1. Super akcja:) Kto wie być może ja również do was napiszę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każdy komentarz. Jeżeli macie jakieś pytania, chętnie odpowiemy. Macie sugestie lub propozycje? Poczytamy! :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka